Timári Görögkatolikus Egyházközség

 4466 Timár, Szabadság u. 63.

Menü

HÍREK, AKTUALITÁSOK

Szertartások (2016.07.03.)

Július Nap Timár Rakamaz Szabolcs
3

Vasárnap

10:30 Szt. Liturgia utána 9:00 Szt. Liturgia
8

Péntek

8:30 Szt. Liturgia
10

Vasárnap

Revák István atya bemutatkozása

10:30 Szt. Liturgia

9:00 Szt. Liturgia

12:00 Szt. Liturgia


Aktuális (2016.05.23.)

A Szent Apostolok böjtje

A Bizánci Egyházban a nagyobb ünnepeket mindig böjt előzi meg. Sajátos keresztény pedagógia ez, amely komoly felkészülést biztosít az adott ünnepre. Régi szokás szerint a Húsvétot és a Karácsonyt nagytakarítás előzi meg, ami nemcsak a lakást, hanem az udvart is érinti. Hagyományőrző falvakban a kapu előtti rész rendbetétele, gereblyézése akár minden vasárnapra jellemző – bár napjainkra egyre kevesebb helyen. Ez a fajta fizikai felkészülés is meghatározó életünkben, azonban a hívő emberek ennél többre vágynak, igyekeznek lelkileg is előkészíteni magukat az ünnep teljessé tételéhez. Egyházunk a lelki felkészülést gyönyörű imádságokkal, himnuszokkal és böjti időszakokkal segíti. Ez utóbbi lehet csupán egy napos, kéthetes, de akár negyven napos periódus is, ami Húsvét előtt – mindent beleszámítva – még az ötven napot is meghaladja. Ezek az időszakok – legyenek állandó vagy változó ünnepekhez köthetőek – általában meghatározott számú napokból állnak, amitől rendkívüli módon eltér a mostani, az ún. Szent Apostolok böjtje.

A Szent Apostolok elnevezés a június 29-ei ünnepre utal, amikor egyházunk Szent Péter és Szent Pál apostolról, vagyis az apostolfejedelmekről emlékezik meg, amely alapján apostolfejedelmek böjtje kifejezéssel is szokták illetni ezt a felkészítő időszakot. Ez utóbbi megnevezés kizárja, hogy a 12 apostolra is gondolhassunk, akiknek ünnepe a következő napra, június 30-ára esik, mégis létezik olyan értelmezés is, amely szerint a Szent Apostolok böjtje a két apostoli ünnepre készíti fel a híveket (vagyis június 29-re és 30-ra egyaránt).

Mindenesetre tény, hogy a böjt június 28-án véget ér, annak kezdete azonban változó. Az Apostolok böjtjének kezdetét a Mindenszentek vasárnapja utáni hétfőn rögzítették, ami a Húsvét dátumától függően minden évben változik, s ennek következtében a böjti napok száma is erős eltérést mutathat évről évre, gyakran pedig az ortodox egyházak rendjétől is. Álljon itt példaként az idei év. Görögkatolikus egyházunkban 2016-ban az Apostolok böjtje május 23-tól június 28-ig tart, ami egy bő hónap. Az ortodox egyházban viszont ebben az évben a Mindenszentek vasárnapja június 26-ára esik, így a böjti időszak náluk mindössze két napból áll: június 27–28. Tovább bonyolódik a helyzet, ha az ónaptárosokat is megemlítjük, akik 13 nappal le vannak maradva (a Gergely-naptártól), vagyis június 13-án ünneplik a Mindenszentek vasárnapját, így náluk a böjt június 14-től június 28-ig tart. Két nap, két hét, egy hónap – roppant érdekes módon szemléltetik a bizánci egyházban lévő sokszínűséget.

Az Apostolok böjtjének nincsen sajátos liturgikus könyve, mint pl. Nagyböjtben a Triódion, vagy külön vasárnapjai, mint a Karácsonyt megelőző böjti időszaknak, vagy sajátos imádságai, mint a Nagyboldogasszony böjtjének. Valószínű, pontosan emiatt a legkevésbé ismert böjti időszak. Pedig ha belegondolunk a nyár kezdetén még a böjt is könnyebb lenne, mint télen, vagy kora tavasszal, hiszen május végén, június elején már bizonyos zöldségek és gyümölcsök is megteremnek hazánkban.

Görögkatolikus egyházunk nem ír elő egyéb szigorításokat erre a böjti időszakra, de legalább a szerdai és pénteki napokra ilyenkor is érdemes odafigyelnünk. Természetesen, vannak ennél jóval szigorúbb rendszerek is, amelyek azonban mégsem annyira szigorúak, mint a nagyböjti előírások, hiszen ebben az időszakban kedden, csütörtökön, szombaton és vasárnap az olajra és borra történő felmentés mellett még halat is lehet fogyasztani.

Ez ismét a bizánci egyház sokféleségét igazolja, amely szerint mi, görögkatolikusok szabadabban dönthetünk, hogy milyen böjtöt választunk, persze szent Pál szavait mindig szemünk előtt tartva: „Aki eszik, ne nézze le azt, aki nem eszik. Aki meg nem eszik, ne ítélje el azt, aki eszik.” (Róm 14,3)

(vö.: Hajdúdorogi Főegyházmegye honlapja)


Az egyházfenntartási hozzájárulásról (2016.01.07.)

A 2016. évben is szeretettel kérjük a Testvérek hozzájárulását egyházközségünk működőképességének fenntartásához. Ennek összege 4000 Ft minden keresettel rendelkező hívő számára.

Az egyházközség Képviselő-testületének tagjai a Testvérek szolgálatára szeretnének lenni a hozzájárulás könnyebb/egyszerűbb befizetése ügyében. Ennek rendje az alábbi táblázatban megtalálható. Kérem a Testvéreket, keressék az utcájukhoz tartozó képviselőt!

Pelsőczi Miklósné

Szabó Attiláné

Szabadság u. (tejcsarnok -> alvég)

Széchenyi u.

József Attila u.

Kanalas Vilmos

Szabadság u. (Tisza u. -> felvég)

Báthory u.

Pásztor Andrásné

Árpád u.

Lehel u.

Toldi u.

Danku Mihályné

Szabadság u. (tejcsarnok –> Tisza u.)

Bercsényi u.

Tisza u.

Iván Lászlóné

Dózsa György u.

Rákóczi u.

Kinizsi u.

Éles Péterné

Kossuth u.

Hunyadi u.

Akácfa u.


Ki is vagyok én? (2012.02.21.)

Gondolatébresztőnek szánt képsor, mely az önazonosságunkat (is) útbaigazítja/megerősíti.

A képek szövegei:

1. Amit a barátaim gondolnak rólam

2. Amit az ortodox gondol rólam

3. Amit a latinok gondolnak rólam

4. Ami én vagyok


Házi Segítségnyújtó Szolgálat (2011.12.01.)

Örömmel hozom a kedves testvérek tudomására, hogy 2011. december 1-én Egyházközségünk megkezdte a házi segítségnyújtás szolgálatát, melyet Szent Pantaleimón ingyenes orvos, nagyvértanú pártfogásába ajánlottunk. A Szolgálatnak 6 munkatársa van, akik Timáron, ill. Rakamazon nyújtanak segítséget azoknak, akik a mindennapi életvitelükben erre rászorulnak. A testvérek imáiba ajánlom a Szolgálatot, hogy valóban Krisztus küldetésében tudjanak járni, akik ezt a tevékenységet végzik!


Válaszd az életet! (2009.05.19.)

Az élet csodája


A Catholic Media House által közzétett háromperces kisfilm különleges minőségű ultrahangos és videofelvételek segít­ségével mutatja be a magzat
fejlődését.

Az angol nyelvű film elején két kérdés jelenik meg: "Mikor kezdődik az élet?" és "Ismered az élet csodáját?"

A néző a feliratokból megtudhatja, hogy a fogantatás pillanatában új, megismételhetetlen DNS alakul ki, amely megha­tározza a születendő gyermek testi tulajdonságait: nemét, szem- és hajszínét; s hogy a magzat szíve már 22 nappal a fogantatás után dobogni kezd, amikor sok anya még nem is tudja, hogy várandós.

A 11 hetes magzat már mosolyog, ráncolja a homlokát, mozgatja az ujait. A filmen látható magzat szopja az ujját, s a feliratból kiderül: határozottan észrevehető, hogy a jobb vagy a bal hüvelykuját szereti jobban. A 13 hetes magzat már érzékeny a hangokra, és megnyugtatja édesanyja szívverése.

A film ezután szentírási szakaszokat idéz: "Mielőtt megalkottalak anyád méhében, már ismertelek; mielőtt megszülettél volna, kiválasztottalak" (Jer 1,5), "Szemed már látta tetteimet, s könyvedben mind felírtad őket. Meghatároztad napjai­mat, mielőtt még egy is meg jelent belőlük" (Zsolt 39,16). Végül két rövid felirat jelenik meg: "A gyermek Isten áldása" és "Válaszd az életet!"

A Catholic Media House honlapján az áll, hogy a cég az új evangelizációt és az evangéliumi remény továbbadását kíván­ja szolgálni modern eszközökkel. "Igyekszünk az Egyház Tanítóhivatalához hűséges, katolikus anyagok­kal segíteni a püspökök, papok, szerzetesek, diakónusok, katekéták, tanárok, ifjúsági vezetők munkáját, akik ily módon - hittanórákon, táborokban, kurzusokon stb. - a megkereszteltek újraevangelizálásának, nevelésének szolgálatába állíthatják a médiát - írja a CNA.

A kisfilm itt tekinthető meg:

http://www.catholicmediahouse.com/store/details/?pid=MM_HYP-0001


Forrás: Magyar Kurír


Szeratartási rend (.0.0.)

JÚN

TIMÁR

RAKAMAZ

10.

V

10.30 Szent Liturgia

09.00 Szent Liturgia

11.

H

17.30 Szent Liturgia

-

12.

K

17.30 Szent Liturgia

-

13.

Sz

07.30 Szent Liturgia

17.00 Szent Liturgia

14.

Cs

17.30 Szent Liturgia

-

15.

P

17.30 Szent Liturgia

-

16.

Sz

-

-

17.

V

10.30 Szent Liturgia

09.00 Szent Liturgia


szerkeszti: Bődi Gábor


A honlap az (em) ecclesia segítségével készült.
© (em), 2007-2008.   -   emecclesia.hu

Design from Free Templates - your source for free web templates